miercuri, 2 aprilie 2014

32 de târgovișteni au donat astăzi sânge, în cadrul campaniei "O șansă pentru viață"


Gabriela Ganea

(clasa a IX-a, C.N. Ion Ghica)


32 de târgovișteni au donat astăzi sânge, în cadrul campaniei „O șansă pentru viață”, organizată de Asociația React și Vodafone, cu sprijinul Centrului de Transfuzii Târgoviște, al Universității Valahia și al Direcției de Asistență Socială Târgoviște.


Potrivit Cristinei Vișan, de la Asociația React, majoritatea donatorilor au fost studenți. „În total, la cabinetul din corpul B1 al Universității Valahia s-au prezentat 40 de persoane, 8 însă au fost refuzate din diferite motive medicale” - a mai spus Cristina Vișan. 


Acțiunea a avut loc astăzi, între orele 8.30-13.00, la cabinetul din corpul B1 al Universității Valahia. La donare a putut participa orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care să nu sufere de afecțiuni medicale grave. Au fost acceptate femei cu o greutate între 50 și 100 kg și bărbați cu o greutate între 60 și 110 kg. 



Iată și 10 motive pentu care e bine să donezi sânge:

1. Cineva are nevoie de sânge odată la 3 secunde. Iar anul trecut doar 66% din cerere a fost acoperită. Nu există substitut pentru sângele uman.

2. 60% din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieții, cu toate că doar 2% din populație donează sânge.

3. Dezastre, precum accidentele de mașină, incendiile sau alte traume de acest gen, se întamplă, din nefericire, în fiecare zi, iar victimele acestor dezastre au nevoie de sânge.

4. Donarea de sânge este o procedură sigură și benefică pentru sănătate. Studii recente au demonstrat că donarea de sânge reduce cu 30% riscurile apariției bolilor cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sânge trăiesc mai mult decât media populației.

5. În plus, ți se face un mini set de analize gratuit, inclusiv ți se măsoară tensiunea, ritmul cardiac, temperatura corpului și nivelul de fier.

6. Plus că este ce mai simplă cale de a scăpa de 1 kg în plus.

7. Donatorii de sânge sunt adevărați eroi! De altfel, sângele donat de tine va fi descompus în mai multe componente și vei putea să ajuți până la 3 vieți omenești!

8. 420 – 450 ml de sânge reprezintă o cantitate mică de sânge, pe care o poți înlocui cu ușurință. După donarea de sânge, corpul îşi reface cantitatea necesară în 48 de ore, iar cantitatea de celule roşii, în opt săptămâni.

9. Persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă un risc mai mic de cancer, deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut.

10. Donatorul de sânge are parte de o zi liberă (în ziua donării). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu