joi, 29 mai 2014

K-pop-ul cucerește lumea!


INTERVIU cu președintele Asociației Culturale Româno-Coreene, Antonia Bâcu

Georgiana Grigore
(clasa a X-a, Lic. I.H. Rădulescu)


Pentru cei care nu știu, „k-pop” este abrevierea de la muzica pop coreeană. Valul coreean a prins imediat la nivel internațional, iar România are numeroși fani ai acestui gen muzical. Probabil ați auzit celebrul hit al lui Psy - „Gangnam Style”. K-pop-ul este mult mai mult decât atât; în plus, în România, existau deja de foarte mult timp astfel de fani. Aceștia sunt foarte implicați în ceea ce are legătură cu muzica sau cultura coreeană, asta o arată fan club-urile create pentru trupele k-pop ce se bucură de foarte multă popularitate. Cum sunt mulți fani care și-au exprimat dorința de a se întâlni sau de a avea o festivitate legată de Coreea, există un fan-meeting organizat în fiecare vară. 


Ca să ne lămurim mai bine cum stă treaba, i-am luat un scurt interviu Antoniei Bâcu, președintele Asociației Culturale Româno-Coreene (ACRC):


Rep: Ce te-a făcut să iei această responsabilitate (cea de președinte al asociației n.r.) pe umeri? 
Antonia B.: Prima mea funcție în asociație a fost cea de PR (Public Relations), dar pentru că președinta noastră a hotărât să se retragă din funcție din motive personale, Consiliul Director și Adunarea Generală m-au votat pe mine. Inițial, nu am dorit să preiau această funcție, nu pentru că ar avea responsabilități multiple, ci pentru că nu aș mai fi putut să fac ceea ce făceam înainte. Apoi, mutându-mă în Coreea, nu am rămas numai un președinte, ci împreună cu partenera și colega mea, aici reprezentăm un lanț între cele doua țări. Pot spune, sincer, că a fi un președinte de asociație nu reprezintă numai un titlu, ci o responsabilitate de a face această entitate să aibă o imagine pozitivă în fața întregii lumi.

Rep: Ce ți se pare dificil în ceea ce faci? 
A.B.: Dificil? Dificil în viață este tot, de la a fi student până la a organiza evenimente. Totul este dificil. Să te duci să convingi oamenii că ceea ce vrei tu să faci are un viitor, să le explici toate amănuntele, să reprezinți ceva în fața lor și, mai ales să îi faci să creadă că ceea ce spui tu este adevărat. Dar, oricât de dificil ar fi, dacă pornești pe un drum trebuie să menții aceeași cale și să nu te uiți înapoi sau în lateral oricâte vorbe urâte ți-ai auzi sau oricât de anevoios ți-ar fi drumul. 

Rep: Ai primit până acum aprecieri de la cineva important în acest domeniu? 
A.B.: Cred că știe toată lumea că cel mai important eveniment al ACRC a fost concertul „Led Apple in Romania”. Acelea au fost cele mai frumoase aprecieri și cele mai importante. Pentru că le-am primit de la artiști, manageri, CEO, fani, reporteri, staff. La sfârșitul unui eveniment nu contează aprecierile neapărat, ci zâmbetul de pe fața tuturor. Acea satisfacție că s-a terminat cu bine. De la alte persoane, ar mai fi Ambasada Coreei de Sud, dar nu mă pot pronunța, pentru că nu a fost nimic oficial ci doar o strângere de mână. Și, nu în ultimul rând, aici în Coreea, de la oamenii care sunt întotdeauna plăcut surprinși că le promovăm cultura. 

Rep: Ce planuri ai pe viitor? 
A.B.: În viitor, îmi doresc să mă stabilesc în Coreea de Sud, pentru că... da, m-am îndrăgostit de această țară de când am ajuns aici. Este superbă, oamenii sunt extraordinari și, chiar dacă totul a fost greu la început, încetul cu încetul totul se va pune pe picioare. Deja am început parteneriate în Coreea, împreună cu Asociația, și sper ca, pe viitor, evenimentele să aibă loc în ambele țări. 

Rep: Câteva cuvinte pentru cei care nu știu despre k-pop. 
A.B.: K-pop-ul este un gen de muzică specific coreean, Korean Pop, care se bucură de un adevărat succes atât în Coreea cât și peste hotare, fanii înmulțindu-se pe zi ce trece. Este un gen care te scoate din anonimat, te face să legi prietenii de lungă durată și să înveți să apreciezi munca unor artiști. De obicei, idolii coreeni muncesc din greu ca trainers câțiva ani, pentru ca, atunci când debutează, să își poată demonstra toate calitățile live în fața a mii de fani. Ceea ce apreciez eu în mod special la acest gen de muzică este sârguința, atât a artiștilor, cât și a fanilor, în a face proiecte și cât mai multe evenimente dedicate lor. B.A.P., BTS, Big Bang, Super Junior, TVXQ, Led Apple, FT Island, sunt doar câteva nume dintre aceste formații care fac fanii din întreaga lume să călătorească mii de kilometri doar pentru un concert. Vă sfătuiesc să ascultați un concert live și să învățați ce înseamnă munca, dedicație, suflet!

O altă dorință a fanilor a fost un concert k-pop în România, ceea ce au avut! Iarna trecută, Led Apple, una dintre cele mai cunoscute trupe k-pop, au concertat la București. Aceștia se vor aduna din nou pe 25 iulie la concertul LUNAFLY, la Teatrul de Vară Herăstrău Parc din București. Dacă doriți să ascultați câteva melodii k-pop, nu ezitați! 
Un singur click vă desparte de valul ce a contaminat întreaga lume!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu