Deși tentațiile sunt mari, tinerii au datoria de a fi conștienți, nu dependenți!

Psihologii spun că cele mai întâlnite cauze ale consumului de droguri de către elevi sunt stresul, nevoia de acceptare socială și de popularitate, stima de sine scăzută, dar și curiozitatea sau chiar plictiseala. Când tânarul consideră că insuccesul l-a urmărit la școală, în activitatea sportivă sau în socializarea cu colegii, se întâmplă să vadă în consumul de droguri o cale destul de sigură pentru a avea măcar un succes – acela de a-și impresiona grupul de prieteni și de a câștiga respectul acestuia. Întrebați care este legătura între a fi „cool” și a lua droguri, tinerii sunt de părere că în gașca de prieteni nu este important ce note ai sau dacă ți-ai luat bacul, esențial este cât de „cool” sau cât de nonconformist ești.
Stima de sine nu mai este alimentată de părinți sau de profesori, ci mai degrabă de aprobarea grupului și popularitatea regăsită în gașcă. Potrivit psihologilor, setea firească a tinerilor de a încerca lucruri noi și senzații inedite nu poate fi potolită. Adulții, însă, sunt responsabili de climatul emoțional din sânul familiei, de formarea unei bune stime de sine și pentru cultivarea talentelor tinerilor. Aceștia trebuie pregătiți pentru tranziția spre adolescență, prin formarea unor obiceiuri sănătoase și prin satisfacerea curiozităților într-o manieră responsabilă.
MESAJUL UNUI CONSUMATOR: „AR TREBUIE GÂNDIT TOTUL DE DOUĂ ORI!”
Să fie curiozitatea cel mai puternic motiv al tinerilor care cad pradă tentației stupefiantelor? De această părere este un elev târgoviștean, în vârstă de 16 ani, consumator de droguri de un an de zile. Întrebat cum a ajuns să atașeze drogurile cuvântului „distracție”, el a răspuns simplu:

DEȘI NU EXISTĂ STATISTICI RECENTE, NUMĂRUL CONSUMATORILOR CREȘTE DE LA AN LA AN
De faptul că foarte mulți tineri sunt consumatori de droguri ne asigură și un fost agent sub acoperire, a cărui misiune era de a ajunge să capete încrederea nucleului grupurilor consumatoare de astfel de substanțe, cu prețul punerii vieții sale în pericol. Acesta povestește că, în cariera sa, a arestat sute de tineri, majoritatea liceeni, însă cea mai mare lecție pe care a primit-o a fost, de fapt, o dezamăgire: „Poliția investește tot mai mulți bani pentru a fixa ținte mari și a reuși arestarea lor. Mai apoi, statul le plătește întreținerea în închisoare, iar după ce ies, nu fac nimic altceva decât ceea ce știu, fiindcă n-au educația necesară pentru a-și găsi un job. Partea cea mai proastă - spune polițistul - e că, de la an la an, numărul consumatorilor este mai mare”.
Mai mult decât atât, interesul pentru o problemă reală cu care ne confruntăm la momentul actual pare unul minim, având în vedere că ultimul studiu privind consumul de droguri în rândul tinerilor s-a derulat în urmă cu patru ani. Și este știut faptul că, din momentul apariției etnobotanicelor pe piața românească, în 2009, consumul de substanțe noi cu proprietăți psihoactive a luat o amploare inimaginabilă. Astfel, statisticile arătau, în 2010, că 21,7% dintre elevi preferau să consume orice drog ilicit (canabis, ecstasy, cocaină, crack, heroină, GHB).
„MI-E TEAMĂ CA GREȘEALA MEA SĂ NU MĂ URMĂREASCĂ TOATĂ VIAȚA”

Ajutorul familiei se dovedește, astfel, a fi primordial, însă și conducerea „cuibului” acestor începuturi negre din viața elevilor, liceul, poate avea o influență benefică asupra tinerilor consumatori. Directorul Colegiului Național „Constantin Cantacuzino” din Târgoviște, Gabriela Istrate, susține toate campaniile de informare antidrog, întrucât - spune ea - un sfat susținut de o declarație, de o imagine și de un exemplu pe viu poate schimba atitudinea unui elev.
Directoarea încearcă acum, mai mult ca niciodată, să fie alături de elevii liceului și povestește cum, în urmă cu 12 ani, s-a confruntat cu o situație ce privea consumul de droguri într-un alt liceu pe care îl conducea la vremea respectivă, Liceul de Arte Bălașa Doamna. „Am aflat de acest subiect datorită unui agent sub acoperire care s-a infiltrat şi a descoperit consumatorul ce provenea din comunitatea liceului. Elev într-o clasă de pictură, în ultimul an, consumatorul provenea dintr-o familie înstărită, cu un renume în Târgovişte. Şocul a fost mare pentru că niciodată nu te aştepţi ca un elev de frunte să ajungă la astfel de vicii. Iniţiala măsură pe care o puteam lua ca instituţie a fost să informăm părinţii. Liceul a gândit o colaborare cu familia elevului, însă, cum spune şi proverbul, Planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg, astfel că familia s-a arătat extrem de revoltată şi jignită de veştile pe care le aduceam, refuzând să accepte situaţia. Mai târziu, elevul a declarat că singurul motiv pentru apucătura sa a fost inspiraţia” - își amintește Gabriela Istrate. „Între timp, eu am urmărit evoluţia fostului elev şi pot spune că a avut un caz nefericit. Doza de inspiraţie pe care şi-o lua din droguri i-a adus dependenţa, care mai departe l-a oprit să se îndeplinească pe plan profesional. Vinovaţi îi găsesc părinţii, al căror negativism nu le-a oprit copilul să consume în continuare, pentru că situaţia s-ar fi evitat uşor printr-o colaborare. În prezent, în Colegiul Naţional „Constantin Cantacuzino”, unde sunt director, nu s-a depistat vreun caz care să implice consumul de droguri. În cazul în care ne vom întâlni cu o situaţie de acest gen, ca instituţie, avem responsabilitatea de a susţine elevul şi părintele”.
Așadar, astfel de cazuri fericite sau mai puțin fericite, dar care implică ajutorul exterior, ne fac să credem că, deși nu și-au consolidat încă personalitatea pentru a face față tentației, adolescenții încă au o speranță. Pentru prevenirea consumului de droguri, Poliţia, dar și conducerea școlilor derulează mai multe programe anti-drog care le oferă tinerilor un nou început.
Proiectul local „Ancorat în realitate”, derulat în această perioadă de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Dâmboviţa, are ca scop prevenirea consumului de droguri în mediul școlar. Acesta se desfășoară în intervalul mai-iunie, în 14 licee târgoviștene, în care vor avea loc acțiuni de informare privind consumul de etnobotanice. Practic, spune Nicoleta Bobe - coordonatorul CPECA - reprezentanții Centrului, alături de jandarmii dâmbovițeni vor participa la întâlniri cu elevii de clasa a IX-a din toate liceele din Târgoviște, în care vor aborda teme legate de efectele bio, psiho și sociale ale consumului de etnobotanice.
UN MATERIAL DE: DENISA ANDREI, ROXANA COTOROGEA, ANDREEA DINU, GEORGIANA GRIGORE, ȘTEFAN KHALIL ȘI GEORGIANA SIMION
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu