vineri, 9 mai 2014

Recenzie de carte: Solomon Northup, ''12 ani de sclavie"

Maria Burnei
(clasa a XI-a, Lic. Nicolae Ciorănescu)

Solomon Northup este un cetățean de culoare, liber, care trăia în Saratoga Spring, în partea de Nord a Americii. Vreme de peste 30 de ani, el s-a bucurat de binecuvântările libertății alături de familia sa. Până într-o dimineață în care a plecat să își caute slujbă la oraș. La scurt timp, a fost ademenit în Washington de doi circari, cu promisiunea angajării ca violonist într-un spectacol. A doua zi, Northup a fost drogat, vândut și abandonat într-un țarc pentru sclavi.




Deși și-a cerut drepturile de om liber, nu a fost luat în seamă, dar în schimb a fost biciuit și maltratat cu brutalitate de noul său stăpân. A fost vândut ca sclav în New Orleans, în partea de Sud a Americii. În decursul captivității sale, Solomon a trecut prin robia mai multor stăpâni. Oameni de omenie, dar și oameni nemiloși.
Tratamentul pe care l-a primit la Pine Woods dovedește că printre proprietarii de sclavi există și oameni cu suflet, ca William Ford: "Dacă toţi oamenii ar fi ca el, Sclavia ar fi lipsită de mai bine de jumătate din amărăciunea ei [...] Paradisul acela micuţ din Great Pine Woods a fost oaza din deşert spre care inima mea s-a întors plină de iubire în mulţi ani de sclavie".

Northup prezintă detaliile vieţii din statele sclavagiste americane şi conferă personalitate şi profunzime oamenilor pe care i-a cunoscut, deopotrivă sclavi şi stăpâni de sclavi. În acești 12 ani, Solomon învață să nu se lase copleșit de disperare, iar în interiorul și intimitatea sa nu renunță la valorile morale și, mai ales, la visul că într-o bună zi își va recâștiga locul în societate alături de familia sa. Își ține sufletul luminat, plin de speranță, încercând să închidă ochii în fața durerii semenilor săi supuși violențelor continue, dar ochii și urechile sale sunt martori ai durerii din jur, ai umanității, ai celor care mânuiesc zilnic biciul. Inteligența sa nativă, flacăra vie a speranței și întâlnirea unui om cinstit care-l ajută să scape din robia lui Epps sunt un cumul de factori care îi înlesnește ajutorul spre lumea liberă. 

Solomon Northup își reia, după 12 ani de sclavie, locul și demnitatea sa de om liber în societate și lângă familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu