joi, 22 mai 2014

“Moartea accidentala a unui anarhist“, la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte

Cristiana Preda
(clasa a X-a, C.N. Ien. Văcărescu)

Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte prezintă, în această perioadă, “Moartea accidentală a unui anarhist”, un spectacol de Dario Fo, pus în scenă de regizorul turc Kemal Başar. O comedie muzicală cu o punere în scenă inedită. 
Piesa începe încă din curtea teatrului, unde intrarea este “blocată“ de poliţiştii ce investighează o sinucidere, în acest timp, orchestra cântând la balconul teatrului. Odată făcuţi comozi pe locurile din sală, spectatorii sunt surprinşi în mod plăcut de o lumină albastră ce scoate în evidenţă trupa Quas, trupă ce asigură fundalul sonor pe întreaga durată a spectacolului.

Acțiunea se petrece într-o cameră a Procuraturii Centrale din Milano şi-l are ca protagonist pe “Nebunul“ care destăinuie adevăruri incomode. Nebunul adoptă diverse ipostaze (psihiatru, judecător, căpitan, episcop), prin intermediul cărora versiunea oficială a faptelor este remodelată cu toate contradicțiile sale, iar tentativa de a construi o versiune plauzibilă dă naștere altor neînțelegeri.

În deplină armonie cu atmosfera anilor '70, ancheta se desfășoară pe ritmuri de rock ce reușesc foarte bine să integreze înpeisaj polițiștii, care nu mai știu pe cine să dea vina: pe “dementul” care la rândul lui se joacă după bunul plac cu mințile acestora sau pe jurnalista care investighează toate variantele aflate și încearcă să aducă adevărul pe scenă.

Această piesă se dovedește a fi o armă cu două tăișuri. O latură ilustrează lupta pentru libera exprimare, pentru mult râvnita libertate, dar cealaltă latură este un strigăt venit din întuneric, un semnal de avertizare că oamenii din “înalta societate” au uitat de existența valorilor morale.

Faimos atât pentru textele de satiră politică și socială, cât și pentru implicarea în viața politică, Dario Fo este un dramaturg, scenograf, pictor, actor și regizor italian. În anul 1997 a primit Premiul Nobel pentru Literatură, juriul explicând că : “urmând tradiția bufonilor de la curtea medievală, ia în râs puterea, restituind demnitatea asupriților”. Într-un interviu acordat în 1962, Fo declara cu ironie: “Autorii neagă că aș fi un autor. Actorii neagă că aș fi un actor. Autorii îmi spun: tu ești actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu ești un autor care face pe actorul. Niciunii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolerează”. Cea mai apreciată lucrare a lui Dario Fo rămâne “Moartea accidentală a unui anarhist” din 1970, inspirată de decesul anarhistului Giuseppe Pinelli, survenit la Comisariatul de Poliție din Milano în decembrie 1969, în circumstanțe neclare.

Kemal Basar s-a născut în Ankara, în 1963, și a studiat la Universitatea Mimar Sinan, Conservatorul de Stat, secția Teatru. Fost director artistic și director adjunct al Teatrului de Stat Ankara, regizorul și actorul turc activează în prezent în cadrul Teatrului de Stat din Turcia. Acesta joacă în producții de televiziune și predă la diverse școli de teatru. La Târgoviște se află pentru a doua oară, cu “Moartea accidentală a unui anarhist”, după ce, în 2007, a regizat piesa ”Romeo și Julieta”. În luna iunie, Basar aduce, la Teatrul Tony Bulandra, “Hamlet”.

Un spectacol de Dario FO

Regia: Kemal BAȘAR
Scenografia: Mc RANIN
Light design: Yuksel AYMAZ
Muzica originală: QUAS
Coregrafia: Hugo WOLFF
Regizor secund: Daniel IONESCU
Traducerea: Loredana CHIRCU

Distribuţia:
Sebastian MARINA
Doru PRESECAN
Cătălin MAREȘ
Adrian ANGHEL
Antonia IONESCU MICU
Răzvan VICOVEANU
Garcia Mario VALDELVIRA
Lavinia Pop COMAN
Lăcrămioara BRADOVSCHI

Trupa Quas:
Daniel MOGOȘANU
Nini CÂMPEANU
Lucian Popa IOAN
Leendert HAGESTEIN




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu