marți, 6 mai 2014

Gastronomia Japoniei, un deliciu pentru papilele gustative

Georgiana Grigore
(clasa a X-a, Lic. I.H. Rădulescu)

Fiecare persoană are în ea acea chemare asiatică, fie că ştie sau nu. Cine nu a vrut să guste măcar o dată din minunatele bucate tradiţionale japoneze? Toate reţetele de mâncare reprezintă călătorii imaginare, parfumate şi gustoase spre fiecare colţişor din Ţara Soarelui Răsare.

În bucătăria tradiţională japoneză, cele mai importante incrediente sunt: produsele marine, orezul si zarzavaturile. Condimentele iuţi nu prea se folosesc, pentru a nu schimba gustul original al incredientelor. În schimb, sunt folosite plante aromatice sau wasabe (hrean japonez), yuzu, ghimbir sau seminţe uscate şi măcinate ale plantei sansho
În funcţie de ocazie, bucătăria japoneză prezintă mai multe feluri: Ceremonia ceaiului, care a apărut prin secolul al XVII-lea, în timpul căreia se serveşte mâncarea numită Chakaiseki, împreună cu ceaiul verde. Meniul standard este format din două feluri şi din trei garnituri; mai sunt şi kaiseki ryori (mâncare servită la banchete sau restaurante); asechi ryori (servită de Anul Nou); shojin ryori (mâncăruri budiste vegetale).

Un rol important îl au şi farfuriile mici, cupele pentru sos şi bolurile de orez, ce produc un efect vizual plăcut, dat de către culorile veselei, dar şi de mâncăruri. Astfel, dorinţa de a gusta devine din ce în ce mai intensă. Japonezii au băuturile lor speciale pe care le consumă înainte şi după masă; shake-ul şi un sherry slab. Înainte de masă ei beau sherry (un lichior preparat din orez, ţinut în sticlă de bere) servit fierbinte, iar după fiecare masă se serveşte o ceaşcă de ceai parfumat, fără zahăr, miere sau lămâie. 

Primul lucru la care se gândesc mulţi europeni când aud de Japonia este sushi, probabil şi pentru că acesta este cel mai popular fel de mâncare al niponilor. Reţetele de sushi au ca ingredient principal orezul şi nu peştele crud, aşa cum multă lume crede; oreyul poate fi fiert sau fript la grătar. Există multe tipuri de sushi combinat cu carne, alge, soia, tofu etc. Norimaki este cel mai cunoscut tip de sushi, un rulou de peşte cu orez învelit în alge. Mai sunt şi Imarizushi, o îmbinare de orez şi tofu; Chirashizushi, ce conţine mult orez şi diferite tipuri de carne crudă. Un alt preparat specific bucătăriei japoneze este tofu, numit şi "carnea de câmp" deoarece este preparat din soia, cu un conţinut bogat în proteine. Se poate servi în supă miso, cu chili, sau se poate fierbe. 
Supele sunt de două feluri: sumashijiru (supă clară) şi misoshiru (din pastă miso). Incredientele folosite în supe sunt: peşte alb, crustacee, tofu, carne, alge etc. Tăieţeii se servesc reci cu sos, dar japonezii îi includ şi în supă. 

O altă caracteristică a bucătăriei japoneze este sashimi, carne crudă tăiată foarte subţire. Tonul este principalul peşte folosit pentru sashimi şi este servit cu wasabe şi sos de soia. O dată în viaţă tot trebuie să guşti din aceste preparate minunate, să oferi papilelor tale gustative un adevărat "tratament delicios".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu