marți, 11 martie 2014

Mai periculoasă decât alcoolul și țigările: IUBIREA

Cristiana Preda
(clasa a X-a, C.N. Ienăchiță Văcărescu)

Să fii visator, să vezi în fiecare frunză căzută o amintire, să fii mai mult decât ești, să iubești. Ce ai face atunci? 

Stai! Respiră o clipă și uită-te la ea. Privește-o o săptămână întreagă și apoi pleacă. Las-o să își țeasă farmecele, dă-i voie să te vrăjească, să îți arate lumea prin ochii ei timp de o săptămână și apoi pleacă. Atunci ce te-ai face? Să îi vezi chipul în fiecare obiect, în fiecare persoană, în tot ce te înconjoară, și să îți dai seama că este doar o amintire. Sau să nu o mai vezi deloc, nicăieri. Nu mai e cu tine, ai părăsit-o. Încerci să o revezi, dar nu reușești, și atunci îți dai seama că a fost și nu mai e.

Este vremea să dai puțin timpul înapoi și să privești. Devino spectator, spectator al istoriei și spune-mi: ''Atunci era altceva!''. Bine, oamenii aveau altă concepție asupra vieții, dar dragostea este mereu aceeași, mereu la fel, indiferent de vremurile în care trăim. 
Vorbește-mi, te rog, despre marea dragsote a lui Ahile. Renumitul războinic despre care se spunea că nu poate fi doborât...a fost. Probabil a fost luat pe nepregătite de frumoasa Elena, nu se aștepta să îl vrăjească. Se spune că așa a ajuns să ia parte la război, de dragul ei, în speranța de a o salva. Bineînțeles, este omorât de Paris, dar acesta este doar un alt sacrificiu. A eliberat-o! A lăsat-o să plece, să se ducă în siguranță, alături de troienii ei. Ei bine, acum trebuie să recunoști că această scurtă istorioară s-a mai repetat de nenumărate ori și încă se repetă. Aproape că a devenit un subiect indispensabil din orice roman, orice poezie, orice piesă de teatru. Te uiți în jur și îți dai seama că vezi un singur lucru.

Scumpul meu prieten, o să îți mai spun atât: dependent devii de multe. Țigara îți alterează respirația, alcoolul - comportamentul, și drogul - imaginația. Iubirea te schimbă doar pe tine, din interior, îți macină sufletul, îl face să urle, să turbeze, dar tot ea îi dă un miros plăcut. Cine iubește trăiește, și nimeni nu poate spune că trăiește fără să iubească. 
Ce poate fi mai rău decât să depinzi de ceea ce nu ai... și nu poți avea...? Acum te-am eliberat. Gata, poți pleca. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu