luni, 10 martie 2014

''Free Gigi!'' vs. ''Free Gică!''

A fi sau a nu fi grațiat.
Președintele PNL, Crin Antonescu și cetățeanul Victor Ponta susțin grațierea lui Gică Popescu.

Georgiana Simion
(clasa a XI-a, C.N. Ion Ghica)

După toată nebunia provocată de sentința ce i-a fost dată lui George Becali, care are de ispășit trei ani de închisoare cu executare în Dosarul schimbului de terenuri, un alt dosar a îngenuncheat săptămâna aceasta lumea fotbalului românesc.

Ioan și Victor Becali, Mihai Stoica, Gigi Nețoiu, Jean Pădureanu, George Copos, Cristi Borcea și Gică Popescu au fost condamnați marți de Curtea de Apel București la închisoare cu executare în Dosarul Transferurilor de Jucători. În rechizitoriul DNA au fost prezentate 12 transferuri ale unor fotbaliști români către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Așteptându-se parcă la acest verdict și, oarecum resemnat, Gică Popescu declara cu puțin înainte de anunțarea sentinței: ''Nu vreau să vorbesc despre acest lucru. N-am vorbit niciodată de când a început acest dosar. Nu voi vorbi nici acum, nici după aceea, după ce se va fi terminat. Nu m-a atras nimeni în acest dosar. Fiecare e responsabil de ceea ce face, de propriile acțiuni. Eu sunt responsabil de tot ce am făcut''. După ce au aflat vestea acuzării fostului internațional, familia, avocații, prietenii, dar și simplii iubitori de fotbal au început demersurile în legătură cu semnarea unei petiții pentru grațierea lui Gică Popescu.



''Free Gigi!''


Astfel de demersuri s-au făcut și în cazul lui Gigi Becali, amândoi având nevoie de semnătura președintelui Traian Băsescu. ''Nu cred că Băsescu ne va grația nici pe mine, nici pe Gică Popescu'', a declarat Gigi Becali după ce susținătorii fostului fundaș au înaintat petiția către Președinție. ''Barabas liber, Iisus pe cruce'', a adăugat el.

În acest moment, există două pagini active de Facebook pentru susținerea lui Gigi Becali. ''Două rele fac una bună, nu?'' și ''Ierarhie în hoție, deci!'', sunt unele dintre mesajele de pe pagina de socializare ce-i cere libertatea.

''Free Gică!''

La fel cum s-a întâmplat în cazul Becali, nume respectabile – de la Cătălin Striblea la Grigore Cartianu, de la Ilie Năstase la Elisabeta Lipa, de la Crin Antonescu la Valeriu Zgonea – s-au antrenat pentru Campania ''Free Gică!''.
''În calitate de premier nu mă pot pronunța. Ca simplu cetățean al României, sigur că susțin cererea de grațiere a lui Popescu'', a declarant Victor Ponta.

Nu prea ''Free Gică!''

Fost căpitan al F.C. Barcelona și unul dintre cei mai buni fundași ai lumii, Gică Popescu nu este vrut liber de toți românii, unii dintre ei susținând că și l-ar dori liber, dar nevinovat. ''Dacă Popescu ar fi avut datorii la FMI, îl iertam și eu. Diferența este însă următoarea: una e să declari curat o datorie și să nu o poți plăti, alta e să minți și  să declari că n-ai încasat – asta e evaziune, adică o infracțiune. Dar l-aș grația cu o condiție – anii lui de pușcărie să-i fie adăugati lui Giovani Becali'', spune Alexandru, jurnalist în Târgoviște.
''Pentru golul dat Columbiei în ’94 l-aș fi grațiat pe Hagi, și dacă ar fi jefuit seiful Patriarhiei și ar fi ucis tot Sfântul Sinod. La Popescu e mai complicat, că nu m-a încântat prea tare, fundașii m-au enervat mereu'',  ironizează situația Marian, student târgoviștean.

Gică Popescu se află acum în carantină la Penitenciarul Rahova.


Un comentariu: