sâmbătă, 14 februarie 2015

Sfântul Valentin, protectorul îndrăgostiților

Alexandru Vălu
(cls. a XI-a, C.N. Ienăchiță Văcărescu)

Pe data de 14 februarie este sărbătorită Ziua Îndrăgostiților, ea purtând numele de “Valentine’s Day”. Întrebarea ar fi: care este legătura dintre Ziua Îndrăgostiților și numele Valentin. 

Se pare că, în Roma Antică, exista un obicei păgân numit “Lupercalia”, ce avea loc pe 15 februarie. Acesta consta în scrierea numelor fetelor nemăritate pe bucăți de hârtie ce aveau să fie introduse într-o cutie. Fiecare bărbat extrăgea câte un bilet, iar fata aleasă devenea iubita lui pentru un an întreg.

În anul 496, Papa Gelasius a mutat Lupercalia pe 14 februarie, ziua în care era sărbătorit Sf. Mucenic Valentin, pentru a combate elementele necreștine. Astfel, Sf. Valentin a devenit protectorul îndrăgostiților.


Despre el, însă, nu se știe nimic clar, în afară de faptul că a murit ca un martir în timpul persecuției lui Claudius, în anii 269-270. Există o poveste care relatează faptul că Valentin, ajutându-i pe creștini, a fost trimis la închisoare. Aici ar fi devenit un propovăduitor, motiv pentru care ar fi fost condamnat la moarte pe 14 februarie 269.

O altă variantă susține că Valentin a fost un preot ce căsătorea cuplurile împotriva legii care interzicea căsătoria. Deoarece nu a vrut să treacă la credința în zeii păgâni, a fost închis în temniță. Aici se împrietenește cu fiica temnicierului, pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuției sale, 14 februarie 269, Valentin îi scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care o semnează simplu: "From your Valentine". 

Pentru un astfel de personaj, probabil cel mai frumos omagiu este să te îngrijești de persoana iubită, cu adevărat, măcar în ziua comemorării sale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu