miercuri, 4 februarie 2015

Cursanții Atelierului de Jurnalism au trecut, curioși și plini de aspirații, pragul redacțiilor Columna TV și Radio Minisat

Mari Beșcucă
(cls. a XI-a, C.N. Ienăchiță Văcărescu)

O zi de vacanță, poate aparent banală la început, a fost, pentru pasionații de jurnalism ai Atelierului, transformată într-una plină de lucruri noi și de experiențe inedite, printr-o scurtă privire aruncată în miezul acțiunii dintr-o adevărată instituție de presă: ei au vizitat astăzi locurile unde „magia” emisiunilor Columna TV și Radio Minisat se întâmplă cu adevărat.



La radio, liceenii au fost întâmpinați de Simona Arabagiu și Cosmin Bogza, care le-au explicat rolul fiecărui prezentator, știrist sau reporter. Le-au fost dezvăluite, de asemenea, mici tertipuri folosite de marile posturi pentru păstrarea audienței, diferențele dintre un radio local și unul național și li s-a arătat ce face fiecare din acele butoane colorate pe care fiecare dintre ei a visat măcar o dată să știe să le mânuiască. Mulți dintre participanți au fost fermecați de magia din spatele microfonului și, întrebați în ce tip de media ar dori să lucreze, au răspuns fără ezitare că le-ar plăcea să ajungă să informeze doar cu ajutorul vocii.

Televiziunea a fost, însă, o cu totul altă poveste: așa cum a descris-o chiar unul dintre cursanți, Bogdan Vintilă - „multe lumini direct în ochii tăi, emoții copleșitoare și o frică inexplicabilă de un blocaj”. La Columna TV, Iulia Ghercă a fost cea care a avut rolul de „ghid” prin redacție: printre camere, platouri, monitoare, microfoane și multe cabluri, cursanții Atelierului de Jurnalism au înțeles atât satisfacțiile cât și provocările unei astfel de meserii. Nici în acest caz, nu au fost puțini aspiranți; tinerii se imaginau deja apărând pe micile ecrane, cucerind privirile telespectatorilor și realizând emisiuni interesante.


În ambele locații, liceenii au avut ocazia de a experimenta puțin ceea ce înseamnă a fi jurnalist: s-au amuzat citind știrile la radio sau la TV, concentrându-se fie pe timbrul vocii, fie pe intonație și pe propria imagine. Emotivi, aflați cu toții la o primă astfel de experiență, ei sunt probabil jurnaliștii de mâine care vor reuși în cele din urmă să practice un jurnalism etic, de calitate și corect.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu