vineri, 8 mai 2015

Locuri cu poveste: Mănăstirea Dealu, o istorie uitată a Târgoviștei

Eusebiu Barbu (cls. a IX-a, C.N. C-tin Carabella)

Mănăstirea Dealu, loc încărcat cu istorie, se află în vârful dealului ce înconjoară municipiul Târgoviște. Priveliștea de la Mănăstire este una de-a dreptul superbă, se poate zări întreg orașul, cât și satele învecinate. 


Locul este învăluit într-o anumită legendă, cum că ar exista aici un tunel care îl leagă de Curtea Domnească din Târgoviște, tunel ce datează din vremea celebrului Vlad Țepeș. Acest loc atrage turiști și prin faptul că, în interiorul bisericii, se află capul marelui voievod Mihai Viteazul. 

Poate puțini dintre noi mai știu că în imediata vecinătate a mănăstirii a funcționat și un liceu militar,
numit la vremea aceea „Nicolae Filipescu”, după numele prim-ministrului care a dat ordin să fie construit. Dar și mai puțini dintre noi cunosc faptul că aici a studiat și regele Mihai I al României, din dinastia de Hohenzollern.

După cutremurul din 1944, liceul a fost mutat la Breaza. În perioada comunistă, la Dealu s-au construit noi clădiri, în care a funcționat o școală pentru refugiații nord-coreeni și, mai târziu, un spital. În prezent, acolo se dorește construcția unui nou spital, privat de data aceasta.

Zona Mănăstirii Dealu este una superbă și încărcată de istorie, de aceea recomand tuturor să o viziteze. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu