luni, 30 martie 2015

INTERVIU: Cristina Dinu, de la tânăra pasionată de istorie și psihologie la jurnalista hotărâtă și de succes

Maria Petreanu (cls. a XI-a, C.N. Ien. Văcărescu)

O auzim la Știrile Kiss FM și îi citim articolele pe site-ul Gazeta Dâmboviței. Cristina Dinu, tânăra târgovișteancă ambițioasă și hotărâtă, povestește despre ce înseamnă să fii jurnalist în România și ce trebuie să ții minte atunci când alegi această cale. După ani de muncă în televiziune, presă scrisă și radio, absolventa de Jurnalism de la Târgoviște se întoarce la origini și ne împărtășește experiențele și gândurile ei.

Reporter: Dacă ar fi să o iei de la capăt, ai mai alege Facultatea de Jurnalism?

miercuri, 25 martie 2015

Atelier de presă la Biblioteca Județeană

Liceeni târgovișteni au descoperit bazele Jurnalismului, în cadrul proiectului „Raftul cu inițiativă”

Cătălin Țuțuianu (cls. a X-a, Seminarul Teologic Tgv)

Peste 30 de liceeni târgovișteni, voluntari ai Bibliotecii Județene I.H. Rădulescu și elevi ai Liceului Petru Cercel, au participat, în lunile februarie și martie, la un Atelier de presă susținut de jurnalistul Alexandra Damian. Atelierul a fost structurat pe două întâlniri - Introducerea în presa scrisă și vorbită și Persoane şi locuri de poveste, tehnici de interviu şi reportaj. 

Activitățile s-au desfășurat în cadrul proiectului „Raftul cu inițiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” și au fost organizate de coordonatorii programului „Voluntar activ, tânăr creativ”, bibliotecarii Claudia Chebac şi Raluca Rusu. „Am desfășurat această activitate împreună cu voluntarii proiectului nostru, alături de mai mulți elevi ai Liceului Teoretic Petru Cercel, clasa a X-a, coordonați de doamna bibliotecar Stroescu Gabriela şi de doamna profesoară de Limba română Lică Veronica”, spune Claudia Chebac. 

luni, 23 martie 2015

„Puterea se află în tine”: Ghid spiritual lansat la Biblioteca Județeană Dâmbovița

Diana Niculescu (Jurnalism, anul I)

Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu din Târgoviște a fost, la sfârșitul săptămânii trecute, gazda lansării cărții „Puterea se află în tine”, a tânărului autor Ionuț Alexandru Anghelescu. Ionuț are 23 de ani și este absolvent al Facultății de Științe Umaniste din cadrul Universității Valahia. „Puterea se află în tine” este prima sa carte și, după cum el însuși o descrie, este un volum psiho-motivațional despre care speră că va ajunge la sufletul fiecărui cititor.

Tânărul autor povestește că viața i s-a schimbat complet în momentul în care a simțit că a fost aproape de entitatea ce l-a urmărit aproximativ 3 ani. Mai mult, cei nouă pași pe care îi descrie în carte l-au determinat să facă anumite schimbări în viața sa. Având la bază vorbele filosofului chinez Lao Tzu „Trebuie să renunț la ceea ce sunt pentru a deveni ceea ce aș putea fi”, volumul este un ghid al sinelui ce vine în ajutorul celor care și-au dorit întotdeauna să capete încredere și să depășească orice moment dificil din viața lor. „Nu e suficient să ne dorim. Indiferent de ceea ce ne dorim, trebuie să riscăm, altfel omul devine un robot al societății”, e de părere Ionuț Anghelescu.

luni, 9 martie 2015

Povești de suflet: Puştiul cu care nu vorbeşte nimeni

Ramona Dumitru (Jurnalism, anul I)

Începutul unei zile noi era anunţat de sunetul brutal al draperiilor ce se deschideau. Era mama, care îmi ura “Bună dimineaţa” cu căldură in glas, în timp ce aranja draperia cu grijă. Ca în fiecare dimineaţă, m-am ridicat din pat purtând masca băiatului perfect, cel cu rezultate academice grozave, o foarte bună educaţie, care întotdeauna îşi ajută părinţii sau vecinii cu treburile casnice. Ca de obicei, după micul dejun, am sărutat obrazul mamei şi am plecat spre şcoală. Numai dacă cineva ar şti ce gândesc cu adevărat… 

“Poate astăzi va fi diferit”, mi-am spus, deschizând umbrela şi, în sfârşit, pornind spre şcoală.

Aparent, cele 15 minute de mers prin ploaie n-au făcut decât să îmi inunde mintea cu gânduri, încercam doar să găsesc o metodă prin care să reuşesc să fac pe cineva să îmi vorbească. “Oare am nevoie de o anumită strategie? Nu cred că este ceva în neregulă cu mine, par a fi o persoană capabilă să poarte o conversaţie… Îndepărtez cumva oamenii? Oare am spus ceva greşit în trecut? A fost ceva ce ar fi trebuit să spun şi nu am facut-o? Ei bine, trebuie să încerc. Cât de greu poate fi? Zâmbesc şi salut… Asta este! Perfect!”. Tot restul drumului îmi răsunau în minte doar cele trei cuvinte: “zâmbesc şi salut”. Sosise momentul adevărului…

joi, 5 martie 2015

În prag de 8 Martie: Pentru idolul meu... cu fond

Georgiana Simion (cls a XII-a, C.Ec. Ion Ghica)

Femeia a avut tot timpul un rol foarte important în societate, reprezentând lăstarul vieții și îngerul păzitor al fiecărui om, fiind numită, simbolic, MAMA. Pe lângă acest har, de-a lungul timpului, femeia a excelat în diverse domenii: de la inginerie la medicină, de la artă la comerț, de la politică la economie. Niciodată ușoară, viața femeii o poartă pe aceasta în diferite situații dificile, îi impune să se împartă între carieră și familie și îi încearcă limitele în fiecare zi. Însă, pentru o femeie, nimic nu este de nerealizat, iar voința sa imensă va lupta indiferent de motiv (dacă este necesar) și va învinge, fără îndoială, la termen.


Fiind reprezentanta gândurilor bune, a sensibilității și a frumuseții, dar cel mai important, a vieții, femeia este sărbătorită de întreaga lume într-o zi de primăvară ce-i descrie sufletul înfloritor- 8 MARTIE.

marți, 3 martie 2015

Povești de suflet: Când scrumul ajunge pân’ la suflet şi colţul străzii te aşteaptă

Diana Niculescu 
(anul I, Jurnalism)

Priveşte tăcut cerul şi suspină adânc. Are nevoie să ştie că cineva, undeva, este dispus să-l asculte şi-l înţelege. Are nevoie să ştie că există şi altfel de oameni, oameni care dacă ar minţi doar o dată şi-ar simţi sufletul străin, uscat, aşa cum focul pârjoleşte în fiecare vară bucăţi bune din câmpii. Totuşi, crede că, dintre toţi, ea e singura care-l înţelege, fiindcă dintre toţi, ea e singura care trăieşte cu adevărat şi îşi dă seama ce înseamnă asta.

Ciudat… prima şi unica dată când a văzut-o i-a fost de ajuns. Nu-şi aminteşte cum era îmbrăcată sau cât de subţiri îi erau degetele, nici atât faptul că purta o coroniţă de flori pe cap. Însă, în fiecare seară, o vede-n vis. Ştie că o va reîntâlni cândva, pentru că eternitatea a început în acea zi de iulie când tânăra a reuşit să-i atingă creanga mistică a inimii doar printr-o privire, privire care i-a permis accesul la eternitate.