luni, 10 noiembrie 2014

Comedy Summer Show, sau cum readucem vara în actualitate chiar şi în miezul iernii

Mara Ionicioiu (cls a XI-a, C.N. Ien. Văcărescu)
Ioana Pletea (cls a X-a, C.N. Ien. Văcărescu)

Atmosferă excelentă şi umor de calitate. Cine? Echipa Comedy Summer Show. Ce? Improvizaţie! Unde şi când? La Fiord, în fiecare miercuri, de la ora 20:30. Cum? Spectatorul nu are doar rolul de privitor; el poate ajunge pe scenă sau chiar să dea indicații regizorale. 

Despre improvizația teatrală, despre ce presupune adaptarea spontană la situații reale sau imaginare, au avut plăcerea să ne vorbească doi dintre membrii echipei - Mircea Silaghi şi Cristian Olaru. Proiectul a ajuns în Târgovişte în urmă cu doi ani, fiind pus în scenă la Teatrul Tony Bulandra cu ajutorul lui Bogdan Dumitrescu, unul dintre primii improvizatori care au făcut acest gen de spectacol în România. El i-a invitat pe toți actorii teatrului la workshop-uri, iar cei ce au trecut peste teama de a urca pe scenă fără siguranța unui text învățat au rămas în echipă. Formatul spectacolului a cunoscut modificări pe parcursul timpului: "La teatru jucam în formatul teatrului sport. Eram două echipe care se întreceau în arta improvizației, iar publicul era juriul", povesteşte Cristian Olaru, M.C.-ul spectacolului.

Mircea Silaghi ne explică cum a ajuns spectacolul din teatru în bar şi care a fost scopul: "Ideea de a-l scoate din teatru a existat întotdeauna, scopul declarat al lui Gabi Duţu, directorul artistic de atunci, fiind ca noi să avem un spectacol care să ne aparțină şi care să fie ușor de transportat, pentru obținerea de venituri suplimentare. Evident, am îmbrățișat ideea si am avut mai multe reprezentații în mai multe localități din Dâmboviţa, în Brașov, Codlea şi în București". În legătură cu publicul, actorul ne mărturisește că, pentru acest gen de spectacol, preferă publicul de bar, fiind mai cooperant şi mai activ. Despre același subiect ne vorbește şi Cristian Olaru: "Toți am muncit din greu ca să aducem publicul la spectacolele noastre și să îl fidelizăm, să îl facem să înțeleagă ce înseamnă umorul de calitate si care este diferența dintre umorul vulgar şi umorul inteligent. Se știe că echipa Comedy Summer Show nu joacă orice!"

Reţeta spectacolului: antrenament constant şi multă voie bună


Spectacolul are o structură variabilă şi cuprinde 11 sau 12 jocuri de improvizație. "Avem grijă să fie echilibrat din punctul de vedere al diversității jocurilor", spune Mircea. Există atât runde comune, în care se pune accent pe poveste sau pe competiția dintre improvizatori, cât şi runde muzicale sau de agilitate. Momente amuzante?... "Dacă nouă nu ni se pare amuzant, nu i se va părea nici publicului, așa ca situațiile cele mai amuzante sunt cele în care ne iese foarte bine şi ne bucurăm şi noi şi publicul", spune Mircea. "Jenant este când prinzi o zi proastă şi ți se pare că nu îți iese nimic". 

Pentru a evita însă momentele mai puțin plăcute, improvizatorii au nevoie de antrenament constant. În funcție de intensitatea şi frecvenţa lor, antrenamentele inițiale pot dura o lună. După acestea, pentru echipa CSS este nevoie de două antrenamente pe săptămână, înainte şi în ziua spectacolului. Acestea constau în jocuri ca cele de pe scenă, să aibă grijă să nu repete niciodată spațiile şi sugestiile deja primite de la public. Scopul lor este să îi "pună în gardă" pe artiști şi să îi ajute să fie mai spontani, făcând faţă la sugestiile publicului care, uneori, par imposibil de pus în practică. Cristian Olaru spune că "poți face improvizație de calitate având alături de tine o echipă de actori improvizatori buni, cu multe antrenamente (nu repetiții), pentru că într-un spectacol de improvizație nimic nu este regizat şi repetat înainte". 

Echipa este formată din Cosmina Lirca, Antonia Ionescu, Radu Câmpean, Mircea Silaghi, Ilie Ghergu, Cristian Olaru şi Sebastian Bălășoiu. Aceștia au o relație bună atât pe plan profesional, cât şi în timpul liber. "Fiecare are locul lui şi ne știm toți plusurile şi minusurile. Unii sunt mai buni la un anumit tip de joc, alții la alt tip. Ne completăm şi așa devenim o echipă", spune Mircea Silaghi. 

În afara proiectului, el le-a făcut cunoștință cu arta improvizației şi elevilor săi de la Școala de Teatru "Mircea Albulescu". "Am lucrat exact cum s-a lucrat şi cu mine când am învățat. Aceleași exerciții făcute cu aceleași scopuri, de deschidere a minții şi sufletului participanților. A ieșit şi un spectacol cu trei dintre eleve, care mi-au depășit cu mult așteptările care, oricum, erau mari". În cadrul Şcolii de Teatru, Cosmina Lirca, Radu Câmpean, Sebastian Bălășoiu şi Mircea Silaghi îi ajută pe cursanți să își dezvolte dicția, capacitățile de comunicare verbală şi non-verbală, puterea de concentrare, stările emoționale, atenția şi spiritul de echipă, aplicând tehnici folosite și la facultățile de profil din țară. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu