marți, 30 decembrie 2014

Obiecte cu poveste: Costumul popular, legătura între generații

Georgiana Vlădescu
(cls a IX-a, C.N. C-tin Carabella)

Cusătură fină, lucrătură de mână și existență de peste 100 de ani... Așa mi-a prezentat Georgiana unul din costumele sale populare. Fata, în vârstă de 15 ani, a primit costumul de la mama sa în urmă cu un an. Odată cu el, a primit însă o datorie și o poveste: datoria de a-l da mai departe, la timpul potrivit, așa cum au făcut până acum mama, bunica și străbunicile sale.

Costumul popular a fost lucrat de stră-străbunica Georgianei, cu ocazia nunții sale, și a fost transmis și purtat, de atunci, la toate nunțile și evenimentele importante, devenind un obiect valoros al acestei familii.

"Este foarte important pentru mine. Are o valoare sentimentală imensă și îl port de fiecare dată când am ocazia cu mult drag. Mama mi l-a dat când am participat la un spectacol de dans popular cu participanți din toate colțurile țării. Chiar înainte să plecăm de acasă, mama a venit la mine cu costumul pe braț și cu un zâmbet blând pe față. A fost un eveniment mamă-fiică emoționant", își amintește adolescenta.

Costumul este alcătuit dintr-o fotă, o catrință, ie și o vestă, toate cu același model brodat și îmbibate cu un iz de vechime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu