marți, 25 februarie 2014

Când sărbătorim iubirea?

Dragobete vs Valentine’s Day 

Andreea Dinu
Georgiana Simion
Roxana Cotorogea 

Abia trecută febra cadourilor de sfârșit de an, că magazinele se umplu iarăși de îndrăgostiți doritori să-și mărturisească iubirea. Și, cum în februarie, “dragostea plutește în aer”, și cum una n-ar fi fost de ajuns, dragostea are, la români, două zile aniversare. Aici apare înfruntarea finală: bomboane de ciocolată, cină romantică și lenjerie sau alergat după flori de primăvară prin pădure? Valentine’s Day sau Dragobetele?
Criticată de unii, acceptată și apreciată de alții, cu fluturași în stomac sau dimpotrivă, sărbătoarea Sfântului Valentin prinde rădăcini tot mai adânci, atrăgând pe zi ce trece tot mai mulți adepți.


Valentine’s Day a intrat în viața românilor în 1990, chiar dacă exista deja o sărbătoare autohtonă dedicată iubirii, pe 24 februarie: Dragobetele. Se pare că Ziua Îndrăgostiților pare mai atrăgătoare, pentru că orașele se umplu de simboluri ale iubirii pe 14 februarie, iar în ziua de Dragobete puțini își amintesc că ar fi ceva de sărbătorit. 

Deși tot mai mulți  târgovișteni, în speciali tinerii, sărbătoresc iubirea pe 14 februarie, există și persoane care spun că nu e nevoie de o zi în care să-i arăți persoanei dragi că o iubești: „Nu e nevoie de o dată anume ca să ne exprimăm iubirea unul față de celălalt. Iubirea se demonstrează în fiecare zi. Eu nu prefer nicio sărbătoare din cele două, eu prefer să stau cu persoana iubită în orice clipă și să ne bucurăm de dragostea noastră în fiecare zi, nu doar o dată pe an, în 14 sau 24 februarie”, a declarat Ionuț, un adolescent de 18 ani.

În mediile rurale însă, pe 24 februarie se iubește clasic, în stilul dulce, românesc, în cel mai curat și mai intens mod. Locuitorii satelor dâmbovițene sunt de părere că e bine totuși să existe o dată simbolică a iubirii, însă aceasta să fie 24 februarie. „Eu aleg Dragobetele, pentru că e sărbătoarea noastră, a românilor. Consider că dacă noi sărbătorim Valentine's Day nu evoluăm, ci ne vindem propriile tradiții, ne degradăm ca națiune și ne distrugem spiritualitatea”, a spus Rebeca, o tânără din Băleni. 
Dragobetele nu promovează neapărat iubirea, cât respectul dintre oameni. Această sărbătoare tipic românească deschide postul Paştelui, simbolizând un nou început, avampremiera Paştelui. „De Dragobete oamenii îşi făceau promisiuni pentru întreg anul, îşi arătau recunoştinţa, dragostea şi respectul faţă de persoanele dragi”, explică profesorul Darius Ionete.

Este posibilă împăcarea celor două sărbători? „Odată cu trecerea Zilei Îndrăgostiţilor, oamenii îşi aduc cu greu aminte de Dragobete, pentru că sărbătoarea din 14 februarie a fost mai atrăgătoare”, spune profesoara Aurelia Stancu. 


„Dragobetele nu l-am simţit cum am simţit 14 februarie. Deşi este o sărbătoare românească, începe să-şi piardă valoarea”, este de părere Andreea, o adolescentă de 16 ani.

Deși sărbătoarea importată de la americani este mult mai intens mediatizată decât autohtonul Dragobete, nu toţi acceptă împrumutul sărbătorii din 14 februarie. „Avem Dragobetele nostru pe care l-am cam uitat odată cu adaptarea la sărbători occidentale”, susţine Alexandra, elevă în clasa a 12-a.

Dragostea, sărbătorită și de voluntarii Europe Direct Târgoviște


Cu ocazia zilei iubirii, Centrul Europe Direct Târgoviște a organizat pentru a treia oară consecutiv sărbătoarea Valentinelor, o primă activitate desfășurată cu noii voluntari selectați pentru anul 2014. A devenit deja o tradiție ca cei mai populari voluntari să fie răsplătiți pentru implicarea si devotamentul de care au dat dovadă în anul care a trecut. Voluntarii au avut la dispoziție o săptămână în care să-și împartă mesaje, lucru care i-a ajutat să se cunoască mai bine. Câștigatorii au fost 2 voluntari care au primit cele mai multe Valentine din partea colegilor. De asemenea, toți cei care au participat la eveniment au avut ocazia de a lucra in echipă, de a comunica și de a împărți păreri.

Pe lângă concursul de Valentine, participanți au primit o palmă a prieteniei pe care au conturat-o cu lucruri care le plac și lucruri care nu le plac. Atmosfera a fost plăcută, jocurile interesante, iar voluntarii s-au simțit mai bine ca oricând. 
Cel mai încântat a fost managerul Europe Direct, Vlăduț Andreescu. El s-a bucurat foarte mult când a văzut atâția tineri dornici să facă voluntariat. „Este doar începutul unei frumoase colaborări, iar voluntarii vor avea parte de foarte multe surprize”, a declarat Vlăduț.

Prima dintre surprizele promise de managerul Centrului a avut loc chiar de Dragobete. Voluntarii Europe Direct s-au bucurat ieri de o reprezentație de teatru forum, o metodă de educație nonformală care presupune participarea activă a publicului la spectacol. Ziua s-a încheiat cu muzică și dans și s-a bucurat de o prezență numeroasă. 

„A fost interesant! Mă bucur că am putut participa și de abia aștept să mă implic și în alte activități!” a spus Cristian, un voluntar al centrului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu