miercuri, 28 ianuarie 2015

Viaţa în spatele unei măşti: Curs de teatru la C.N. Ienăchiță Văcărescu

Bianca Vasilaș
(cls. a IX-a, C.N. Ienăchiță Văcărescu)

Încă dintotdeauna, arta a îmbrăcat mai multe forme pentru a-i ajuta pe oameni să se exprime mai uşor, fiecare în felul său. Unii au ales pictura, alţii au ales dansul, însă câţiva au ales şi muzica şi teatrul, în acelaşi timp. Această compoziţie omogenă o pot cuprinde doar cei care sunt într-adevăr talentaţi şi care sunt înzestraţi cu simţul frumosului încă de la o vârsta fragedă. Astfel de persoane poţi întâlni rar în această lume şi o ocazie unică ca aceasta nu poţi rata.


Acest lucru li s-a întâmplat şi câtorva elevi de la Colegiul Naţional Ienăchiţa Văcărescu, când l-au întâlnit pe profesorul de muzică Bogdan Matei. Deşi pasiunea lui a fost dintotdeauna muzica, se pare că inima l-a îndreptat şi către un alt drum, cel al actoriei. "Încă din copilărie am ştiut că muzica este lucrul care îmi va marca viaţa şi îmi va defini viitorul, însă la un moment dat, drumul meu s-a bifurcat şi a mai ales o latură a artei, care să se poată dizolva împreună cu muzica - teatrul", povestește profesorul.

"Fiind mereu pe scenă şi încercând să interpretez de fiecare dată ceea ce cântam, atitudinea îşi spunea cuvântul şi pasiunea pentru teatru începea să încolțească", își mai amintește el. "De aceea, la îndemnul colegilor mei, am zis să îmi încerc norocul şi am realizat o piesă sau mai bine spus o mică scenetă pe care să le-o prezentăm profesorilor la sfârşitul unui concert".

Totul a avut succes şi se pare că talentul viitorului profesor fusese deja recunoscut. De atunci, teatrul a început să facă parte din viaţa lui, însă doar ca o pasiune pe care să o poată împrăţi şi cu ceilalţi. De aceea, a decis ca, pe langă meseria de profesor de muzică, să îşi petreacă timpul liber făcând ce îi place.

De-alungul carierei sale de profesor a întâlnit elevi pe care îi simţea că îi vor urma visul şi de aceea a încercat cât mai subtil să îi atragă în această "plasă a actoriei" prin intermediul căreia au ocazia să se cunoască mai bine pe sine. Domnul profesor a reușit să îşi formeze propriile trupe de elită prin care să exceleze și să devină cunoscuţi prin talentul lor. Au ajuns, prin munca lor, să fie apreciaţi de către parinţi, colegi și chiar și de ceilalţi profesori, teatrul devenind nu doar un hobby, ci şi o pasiune, o adevărată aventură a vieții.


Fiecare grupă compusă din mici talente ale Colegiului Naţional Ienăchiţă Văcărescu lucrează din răsputeri la câte o piesă, pentru ca spectacolele să fie gata de reprezentare. Fiecare elev trece printr-o preselecţie prin care îşi dă seama dacă teatrul este noul său drum în viață și, dacă da, visul continuă să devină realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu