joi, 15 ianuarie 2015

MIHAI EMINESCU - "Omul deplin al culturii române, o conştiinţă de cultură deschisă către tot"

Poetul, omagiat astăzi la Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu


Bianca Vasilaș
(C.N. Ien. Văcărescu, cls a IX-a)

Sute de pagini de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări şi adaptări, chiar şi o schiţă a unei gra matici sanscrite sau un dicţionar de rime compun o operă vastă şi originală, lirică, nihilistă, eroică, fantastică, cosmogonică, didactică şi polemică care arată o minte iscoditoare, o bună educaţie filosofică şi o voinţă uriaşă de a stăpâni multe domenii. Sunt de ajuns doar câteva rânduri și reușim să cuprindem întreaga sa activitate… întreaga sa viață.

''Fiecare lucru poartă în sine însuși măsura sa'' (M. Eminescu)



Încă de la vârsta de 14 ani, Mihai Eminescu (1850-1889) și-a descoperit pasiunea pentru creație, literatura atrăgându-l impresionant de repede la o vârstă destul de fragedă. Primele sale creații sunt străbătute de un puternic optimism și în ele se află, în germen, trăsături caracteristice liricii sale viitoare: iubirea înflăcărată de patrie, dragostea de viață, avântul necesar cunoașterii multilaterale a vieții și sprijinirea statornică pe creația artistică a poporului.

Însă, tot ce este valoros în creațiile lui Eminescu rămâne și astăzi îndemn pentru o creație pusă cu adevărat în slujba maselor. Datorită meritelor și creațiilor cu care a făcut renumită țara în care trăim, noi toți i-am mulțumit numind ziua de 15 ianuarie ca ''Ziua Culturii Naționale- Ziua Memorială a lui Mihai Eminescu''. ''Omul deplin al culturii române… o conştiinţă de cultură deschisă către tot”, scria Constantin Noica despre Mihai Eminescu. 

Poetul, omagiat astăzi la Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu


Anul acesta, târgoviștenii s-au gândit să iasă din anonimat și să continue tradiția cu cea de-a VIII-a ediție a Mini-Festivalului Eminescu, organizat marți la Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu. Astăzi însă, de Ziua Culturii Naționale, conf. univ. dr. Daniel Cristea Enache va susține, tot la Biblioteca Județeană, începând cu ora 10.30, o conferință  cu tema ''Eminescu și poezia de azi''. De asemenea, va fi lansat cel mai recent număr al revistei ''Litere'', dedicat operei eminesciene, iar elevii Școlii Populare de Arte ''Octav Enigărescu'' vor susține un moment artistic. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu